Sambasso

Over Wandelvakanties Europa

Wandelreizen met bijzondere wandelingen

Wandelvakanties Europa reizen worden uitgevoerd door STAP Reizen.
Wij werken samen met Sambasso, een digitaal reisplatform voor reisspecialisten. Zodoende bent u verzekerd van een schat aan reiservaring. Samen staan wij garant voor bijzondere wandelreizen binnen Europa.

Verder is het unieke van boeken van reizen met Wandelvakanties Europa dat u altijd kunt rekenen op de diensten van een reisspecialist bij u in de buurt. U kunt er terecht voor persoonlijk advies en begeleiding bij het maken van uw keuze. Dat kan aan de balie in het reisbureau, bij u thuis, maar u kunt uw vragen natuurlijk ook telefonisch of per email stellen.

De 5 formules van de wandelarrangementen van Wandelvakaties Europa:

-'vast verblijf'
-'trektocht'
-'eilandhoppen'
-'wandelrondreis'
-'short break'

Bij een vast verblijf logeert u in één of meerdere onderkomens van waaruit u dagwandelingen maakt. Bij een trektocht loopt u van de ene plaats naar de andere en wordt uw bagage vervoerd. Wanneer u gaat eilandhoppen verblijft u op twee of drie eilanden waar u de keuze heeft uit verschillende wandelingen. Bij een wandelrondreis heeft u een mooie mix van cultuur & wandelingen. Tijdens een shortbreak verblijft u minimaal 4 nachten in één accommodatie.
Deze vijf formules geven u de gelegenheid zich een beetje thuis te gaan voelen in een mediterrane streek.

De wandelingen
De wandelingen zijn door de medewerkers zelf uitgezet en beschreven. Het zijn authentieke tochten, veelal door de locale bevolking aangewezen. Dat kunnen veetrekroutes zijn of muilezelpaden die de dorpen onderling verbinden, soms nog in gebruik door een enkele herder. Op een aantal bestemmingen zijn delen van doorgaande wandeltochten opgenomen, zoals de E4 op Kreta of de GR7 in de Spaanse Alpujarras.

Recente routebeschrijvingen & gps-tracks
De wandelroutes worden 1x in de twee jaar door de medewerkers en vrijwilligers gecontroleerd, waardoor u verzekerd bent van recente routebeschrijvingen in het Nederlands. Naast de routebeschrijvingen beschikt u over een set kaarten met schaal 1:25.000, 1:30.000 of 1:50.000. Bovendien zijn de meeste bestemmingen van GPS-tracks voorzien.

De zwaarte van de wandelingen
Op alle bestemmingen hebben wij zes tot acht wandelingen uitgezet, zowel lichtere als stevige tochten.
U kunt dus kiezen,wordt het een lichte of zware tocht, wordt het klimmen of houden we het vlak.
De zwaarte van de wandelingen is aangeduid met voetjes.

Licht=1 voetje
Wandelingen van 2 tot 3 uur pure looptijd (3 tot 5 uur met pauzes), klimmen en dalen tot maximaal 250 m., geen lange en steile stijgingen of dalingen. Geschikt voor ieder type wandelaar. Aangeduid met 1 voetje.

Ontspannen=2 voetjes
Wandelingen van 3 tot 4 uur pure looptijd (4 tot 6 uur met pauzes), hoogteverschillen tot maximaal 600 m., enkele langere stijgingen of dalingen. Geschikt voor iedereen met een normale wandelconditie. Aangeduid met 2 voetjes.

Inspannend=3 voetjes
Wandelingen van 4 tot 5 uur pure looptijd (5 tot 7 uur met pauzes), hoogteverschillen boven de 600 m. klimmen en dalen, geschikt voor wie regelmatig wandelt. Aangeduid met 3 voetjes.

Stevig=4 voetjes
Wandelingen van 5 tot 7 uur pure looptijd (7 tot 9 uur met pauzes), hoogteverschillen boven de 900 m. en moeilijke passages. Geschikt voor hen die beschikken over goede bergwandelervaring. Aangeduid met 4 voetjes.

Zwaar=5 voetjes
Wandelingen van 7 tot 9 uur pure looptijd (9 tot 11 uur met pauzes), hoogteverschillen boven de 1100 m. en moeilijke passages. Geschikt voor hen die de fysieke grenzen willen opzoeken. Aangeduid met 5 voetjes.

Wandelingen met vier voetjes komen zelden voor in het aanbod behalve in de Alpen. Wandelingen met vijf voetjes komen NIET voor in het aanbod.

Het wandelweer
Een veel gestelde vraag is welk weer er te verwachten is in een bepaalde periode op een bepaalde bestemming. Natuurlijk zouden we willen antwoorden dat er dan en dan ideaal wandelweer te verwachten is, maar net als u realiseren wij ons dat 'mooi weer-garanties' niet te geven zijn. Ook in Zuid-Europa is het weer niet altijd even stabiel.

Januari - Februari
De eerste maanden van het jaar zijn de riskantste in zuidelijk Europa. De temperatuur is het niet - 18 à 20 graden is heerlijk wandeltemperatuur - maar de kans op een regenbui is altijd aanwezig. Het regenjack zal altijd in de rugzak moeten zitten. Vaak loopt u 's ochtends in de zon, 's middags wordt het bewolkt en kan er een regenbui vallen.
Op een bewolkte dag is het er 14˚, maar aan de zuidkust, waar ook in de winter elke dag wel de zon schijnt, stijgt de temperatuur snel naar 20˚. Overdag een stevige inspanning in een landschap dat de komst van de lente aankondigt met fris groen, 's avonds de warmte van een gloeiend haardvuur en een heerlijk glas Canarische wijn. Een ander voordeel: het is er heerlijk rustig.

Maart - April
Dit zijn in de zuidelijkste en droogste bestemmingen als Cabo de Gata, Sicilië, la Gomera en Gran Canaria de bloemrijkste maanden.De wandeltemperatuur is ideaal. U zult echter nog wel eens moeten schuilen voor een stevige regenbui.

Mei - Juni
De ideale tijd voor de meeste wandelbestemmingen.Het is nog niet te heet,vrijwel overal staan de bomen in bloei,de velden zijn rood van de klaprozen. In de meer toeristische streken is het nog rustig want het zeewater is nog aan de frisse kant.Voor de hoger gelegen bestemmingen als de Veneto is juni zelfs aan te raden. Juni is ook uitstekend voor de Azoren omdat de hortensia's dan in volle bloei staan en het nog niet al te druk is.

Juli - Augustus
Bij de meeste bestemmingen raden wij af om in de zomermaanden te boeken. Het is te heet om te wandelen en in de kustgebieden zorgt het strandtoerisme,met name in augustus, voor veel rumoer 's avonds en 's nachts.
Maar op Tenerife, La Palma en Madeira zijn de hogere wandelingen (800 m.en hoger) heel goed te doen.Voor de onderkomens is de zomer laagseizoen,de eigenaars zien u graag aankomen.

September - Oktober
Dit zijn fantastische maanden voor de wandelliefhebber. Het weer is stabiel,de herfstkleuren zetten de toon, het licht is een feest voor fotografen en het aanbod aan vers fruit is enorm. In de wijngaarden is het een drukte van belang. Vooral in Italië en Frankrijk maken de vele oogstfeesten en het verzamelen van paddestoelen en kastanjes deze tijd tot het culinaire hoogtepunt van het jaar. En dat is te proeven.

November - December
Wat geldt voor Italië en Griekenland in oktober, geldt voor de Canarische eilanden in november en december. Wanneer in Europa de winter begint met striemende regen en gure wind,wandelt u op Gomera en La Palma nog in een heerlijke najaarszon. Natuurlijk zijn er ook dagen dat bewolking overheerst, maar dan nog is het met een temperatuur van 20 tot 22 heerlijk wandelen. Extra aantrekkelijk: de temperatuur van het zeewater is in deze maanden het hoogst.
Als Kerstmis nadert stijgt de kans op regenbuien. Maar de vele processies, de kleurrijke markten en de eetfestijnen vol traditie maken deze dagen op Gran Canaria of Tenerife tot een belevenis.  

Wandelreizen met bijzondere accommodaties

Alle onderkomens die Wandelvakanties Europa aanbiedt tijdens de wandelarrangementen zijn door ons zelf geselecteerd en getest. Belangrijke criteria bij de keuze zijn de rust en een gunstige ligging ten opzichte van de wandelingen, bij voorkeur is er ook een mooi uitzicht. Daarnaast letten wij ook op het comfort. Natuurlijk hebben de kamers een privé douche of badkamer. Als de kamers geen balkon hebben, moet er zeker een tuin met goede zitgelegenheid zijn. Een prettige lounge is geen voorwaarde maar wordt wel op prijs gesteld, een zwembad uiteraard ook.

Wandelvakanties Europa kiest voor kleinschalige accommodaties waar de eigenaar u goed verzorgt - soms zelfs culinair verwent - van ontbijt en lunchpakket tot en met het avondeten. Een vriendelijke, persoonlijke benadering is hierbij van wezenlijk belang. Met de meeste hoteliers werken wij al jaren samen, sommige wandelen zelf ook graag en hebben ruime kennis van het gebied. De meeste hoteliers kennen de wandelaars inmiddels en ontvangen hen graag als gast, en dat merk je.

Elke accommodatie zou je een klasse apart kunnen noemen, toch houden we het ruwweg op vier verschillende categoriën:

agritourist of quinta
Landelijk gelegen onderkomen, vaak een historisch agrarisch complex, omgebouwd tot een stijlvol en comfortabel gastenverblijf met sfeervolle kamers, eigen terras of tuin, soms een zwembad. Meestal is er een restaurant aanwezig met zelfgemaakte, vaak biologische gerechten en locale wijn.

bed & breakfast of casa rural
Authentiek, kleinschalig gastenverblijf gelegen in dorp of gehucht. Smaakvol ingerichte kamers, soms met balkon, tuin en/of zwembad. Meestal is een beperkte eetgelegenheid volgens vast menu, altijd locale gerechten en een met zorg geselecteerde wijn.

casita of appartement
Landelijk gelegen, gerestaureerd boerenhuisje, met terras en tuin, bij voorkeur met uitzicht, soms met eigen zwembad. Het zijn comfortabele onderkomens met woonkamer, woonkeuken, 1 of 2 slaapkamers en 1 badkamer. Verblijf op basis van alleen logies. Een casita is over het algemeen vrijstaand en een appartement maakt deel uit van een groep verblijven binnen één finca. In de informatiebundel vindt u de aanwijzingen voor winkels en die ene lekkere bakker.

hotel of pension
Bescheiden familie bedrijf, variërend van ** tot ****, gelegen in of nabij een dorp. Kamers met privé sanitair, een balkon, terras of tuin, in sommige gevallen met een zwembad. Vaak een eigen restaurant met streekgerechten.